Obvestilo!

Izjemen šprint Faka za tretje mesto

V tirolskem Hochfilznu je na vrsto prišla še zadnja preizkušnja IBU svetovnega pokala. Na zasledovanje so se podali biatlonci, med katerimi sta bila tudi Jakov Fak in Klemen Bauer, ki sta na petkovi tekmi za zmagovalcem Johannesom Thingnesom Boejem zaostal 23 oziroma 114 sekund.

Na prvem streljanju je bila vodilna skupina biatloncev, med katerimi na startu – z izjemo J.T. Boeja – praktično ni bilo razlike, 100-odstotno uspešna. Odlično je streljal tudi Bauer, ki je tudi s pomočjo hitrega teka napredoval za 12. mest in tako zasedel 29. mesto.

Drugo streljanje se je izteklo podobno, tako da je Boe odšel naprej s 26,5 sekunde prednosti pred Fakom, zelo blizu pa so bili Nemec Schempp, Norvežan Svendsen in Francoz M. Fourcade. Klemen je bil tokrat enkrat nenatančen, kar je pomenilo, da je zdrsnil na 34. mesto.

Prvo streljanje v stoje se je za Jakova izteklo odlično, saj je bil znova izjemen, Boe pa je zgrešil enkrat in nazadoval na četrto mesto. Mesti za našim biatloncem sta tako zasedala Fourcade in Schempp, ki sta s 100-odstotnim streljanjem zaostala 1.5 oziroma 3.6 sekunde. Bauer je tokrat zgrešil dvakrat.

Fourcade si je pred zadnjim streljanjem pridobil nekaj prednosti pred Fakom in Schemppom in nato tudi odlično opravil svojo nalogo. Vseh pet tarč je pokril tudi Schempp, medtem ko je Jakovov tretji strel žal zgrešil tarčo.

Francoz je v zadnji krog odšel z osmimi sekundami prednosti pred Nemcem, med Boejem in Fakom je bilo samo 0.6 sekunde razlike, blizu pa je bil tudi Rus Šipulin. Klemen je medtem ponovno zadel vseh pet tarč in napredoval na 38. mesto.

Boe je v zadnjem krogu že prehitel Faka, naš biatlonec pa se ni želel sprijazniti s četrtim mestom. Na zadnjem zahtevnem vzponu je našel zadnje atome moči in s silovitim tekom prehitel Norvežana in tako v cilj prišel kot tretji za Fourcadom in Schemppom. Klemen je bil na koncu 36.

Jakov, ki na lestvici svetovnega pokala trenutno zaseda odlično tretje mesto je po tekmi dejal: »Po tistem zgrešenem strelu nisem kaj dosti razmišljal, sem samo nadaljeval, kot sem moral. Zgodilo se je, ampak iz tega moraš narediti najbolje,« o zadnjem vzponu, kjer si je priboril stopničke pa je rekel: »Pravzaprav sem bil tam zelo utrujen, tako da se moram zahvaliti mami in očetu za tako dobre gene.«

Glavni trener Uroš Velepec pa je o razburljivi preizkušnji dejal: »Mi smo seveda uživali v takšni tekmi. Lepo je, da imaš tekmovalca ves čas med prvimi. Bilo je seveda tudi stresno, saj so fantje v špici perfektni strelci in tekači in med takimi ne smeš delati napak. Upam sem, da bo Jakov med tistimi, ki bodo zadevali in se ne bodo ustrašili. Vse je naredil tako kot je treba, izvlekel je maksimum, saj strelsko prej ni bil tako siguren. Na koncu je bilo pa infarktno, veseli smo, da je v zadnjem krogu uspel prehiteti Norvežana in Rusa.«

Naslednje tekme svetovnega pokala bo seveda gostila Pokljuka, ki bo ob izjemnih rezultatih naših biatloncev in biatlonk zagotovo lepo obiskana. V četrtek je na sporedu ženski šprint, v petek moški, v soboto bomo videli obe zasledovalni preizkušnji, v nedeljo pa prvič v sezoni tudi skupinska štarta.

Vir: sloski.si
Foto: Gepa

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja