Obvestilo!

Jakov Fak na stopničkah v Östersundu

Ob 11.30 se je v Östersundu začela prva moška šprinterska preizkušnja v sezoni. Na četrti tekmi na temu švedskemu prizorišču so nastopili tudi trije slovenski biatlonci, poleg njih pa se je na 10-kilometrsko pot podalo še 97 ostalih tekmovalcev.

Jakov je z nastopom začel vrhunsko, saj je v prvem krogu tekel zelo hitro, po 100-odstotnem strelskem izkupičku v leže pa se je v drugi krog odpravil kot drugi najboljši. Za vodilnim Francozom Martinom Fourcadom, ki je bil na strelišču sicer počasnejši, je takrat zaostajal 12.6 sekunde. Po drugem strelskem nastopu je bil v vodstvu še vedno Fourcade, na drugo in tretje mesto pa sta prišla Čeh Ondrej Moravec in Rus Evgenij Garaničev, ki sta zaostajala 26,3 oziroma 27,2 sekunde.

Naš biatlonec je bil strelsko znova izjemen in šel v zadnji krog kot četrti z zaostankom 27,4 sekunde. V zadnjem krogu je imel Garaničev težave zaradi katerih je precej izgubil na času, tako da je prehitel Čeh Michal Slesinger, Jakov pa se ni preveč oziral na druge, začel teči še hitreje in v cilj prišel s tretjim najboljšim časom, s samo štirimi desetinkami slabšim časom od Moravca.

Klemen je s tekom začel še bolj silovito kot Jakov, a je ob prihodu na strelišče za prvo sprožitev porabil nekaj več časa. Po tem je hitro zadel štirikrat zapored, zadnja tarča pa je žal ostala nepokrita. Kot vedno je nato tekel dobro, po streljanju v stoje, zaradi katerega je moral v kazenski krog, pa se mu je priložnost za najvišja mesta izmuznila. Njegova končna uvrstitev je bilo 26. mesto, na jutrišnji tekmi pa bo startal dobro minuto in pol kasneje kot zmagovalec Fourcade. Lenart je s štirimi pokritimi tarčami na prvem streljanju in tremi na drugem zasedel 88. mesto.

Jakov, ki je 15. v karieri stopil na oder za zmagovalce, je primerjal prvi dve tekmi z današnjo: »V bistvu sem bil bolj sproščen, ni bilo nič kaj posebej drugače. Rabili smo kakšno tekmo več, da bi prišli v ta ritem, zdaj pa je vse lažje. S streljanjem sem seveda zelo zadovoljen, če je nula, nula, je vse v redu. Moram še pogledati čase, če so bili v nekih normalnih mejah. Mislim, da če sem tako sproščen, se nimam kaj za bati. A vedno je tako, da je en dan boljši, drugi pa slabši. Dnevna forma variira, tako strelska kot tekaška. Vedno je treba biti sproščen.«

Izjava – Jakov Fak – mp3

Ob 14.45 se bo na 7,5-kilometrsko pot podala prva biatlonka, naša dekleta, Teja Gregorin, Andreja Mali in Anja Eržen pa bodo z nastopi začela po 15. uri.

Vir: sloski.si
Foto: GEPA

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja