Obvestilo!

Reprezentanca v teku na smučeh pred odhodom v Skandinavijo

Danes se je na novinarski konferenci na Smučarski zvezi Slovenije predstavila slovenska reprezentanca v teku na smučeh na čelu z Vesno Fabjan, bronasto na preteklih Olimpijskih igrah v Sočiju. Reprezentanca  bo v teh dneh odpotovala v Skandinavijo, na zaključne priprave pred začetkom svetovnega pokala v finskem Kuusamu, ki se bo pričel s sprintersko preizkušnjo na predzadnji dan novembra. Še pred tem pa se bodo tekači in tekačice preizkusile na FIS tekmah, ki bodo potekale v norveškem Beitostoelnu od 19.-23. novembra. Številno ekipo deklet in fantov je naprej nagovoril direktor SZS g. Jurij Žurej z besedami:“Sem zadovoljen, da vas vidim tudi v živo ter da se ob tem ne ukvarjamo samo s številkami, kmalu se bomo začeli ukvarjati z vašimi številkami na tekmah, bodite uspešni, trenirali ste dobro, zato pričakujemo od vas čim boljše rezultate, mi pa bomo za vas držali pesti, da boste na koncu imeli eno uspešno in zadovoljno sezono.”

Izjave ekipe:

Glavni trener Marko Gracer: “Mi smo zelo zadovoljni z zadnjimi pripravami v oktobru, speljali smo ves načrtovan višinski trening, podobno kot v pretekli sezoni. Zdaj je pred nami predtekmovalno obdobje, s prvimi tekmami v Beitostoelnu med 19. in 23. novembrom,  kjer bodo predvidoma vsi reprezentantje nastopili, vsaj na eni do dveh tekmah, potem bomo na podlagi rezultatov izbrali ekipo za svetovni pokal v Kuusamu, tekmovalci ki se bodo uvrstili na svetovni pokal v Kuusamo in Lillehammer bodo v Skandinaviji ostali do 8. 12. Predvidevam, da bo ekipa vsaj 5. deklet štartala na obeh tekmah. Kvoto deklet na distanci smo izboljšali na 4, prej je bila 3, tako da računam, da bomo s štirimi dekleti štartali na Minitouru v Lillehammerju ter še s kakim fantom.

Predvsem bodo priprave zelo individulane, delali bomo na kakovosti in tistih pomankljivostih, ki pri posameznikih predstavljajo še kak problem. Glede opreme lahko rečem, da je 90% vse opreme že v rokah tekmovalcev, nekaj težav imamo še pri fantih,  ki pa bo predvidoma rešeno tekom meseca novembra. Glede ciljev za svetovno prvenstvo v Falunu, so ti vedno visoki, zagotovo imata nosilno breme rezultatov prvi dami Katja Višnar in Vesna Fabjan. Lani se je z dobrimi rezultati v sprintu izkazala Nika Razinger, računamo tudi na Leo in Alenko, slednja je konstantno v točkah. Mislim, da so dekleta dobro pripravljena in da si lahko obetamo dobro sezono, še prej nam mora uspeti predtekmovalno obdobje z dobrimi razmerami za trening, čeprav so trenutne snežne razmere za trening še v zraku, saj so snežni pogoji še zelo slabi. Tako, da se še odločamo kam točno bomo odšli na trening oziroma kje najti najbolj optimalne snežne pogoje.

Pri fantih bo vsekakor potreben preboj priti do točk svetovnega pokala, tam smo že bili in mislim, da se na to pot moramo vrniti, najprej s kakim posameznikom v bližnji prihodnosti, to je bil cilj že v pretekli sezoni, bili smo blizu, ampak nismo tega potrdili, zato upam, da se v tej sezoni to uresniči.”

Vesna Fabjan“Odhajamo na zadnje priprave, jaz upam, da pade še nekaj snega, da bomo imeli ta prave pogoje. Tekom leta sem veliko gledala na moje zdravstveno stanje, ravno danes sem se cepila proti gripi, upam da bo vse v redu. Težave, ki sem jih imela v preteklosti upam, da jih bo letos čim manj. Cilji ostajajo podobni, izziv je vsaka tekma, na vsaki tekmi poseči  čim višje. Vrhunec bo seveda svetovno prvenstvo, čeprav so tu tudi ostale tekme svetovnega pokala na katere bo potrebno pridet in odteči maksimalno. Lani sem se naučila bistva kako priti do rezultata, da ne razmišljam na rezultat ampak na pot , ki te pripelje do rezultata, sedaj imam te izkušnje, ki jih bom seveda uporabila.
Žal je to, da je šprint na svetovnem prvenstvu v klasični tehniki, kjer roko na srce nimam takih rezultatov, čeprav poskušam narediti preboj naprej, tu je še tekma dvojic v prosti tehniki, kjer bo zanimivo določit optimalno postavo, saj smo punce vse zelo dobre.”

Katja Višnar (v živo preko Skypa, Sjusjoen, Norveška): “To noč je zapadlo nekaj snega, a je še vedno urejeno le 1km proge brez klasične smučine, zato še vedno rolkamo, sicer je napovedan mraz. Lahko rečem, da že komaj čakam tekme, ker sem imela dobro poletje, veliko je bilo napredka na testih, upam, da bom dobila potrditev, da to kar delam je dovolj dobro ter da bom po FIS tekmah sproščeno začela tekmovat v svetovnem pokalu. Malo je dvoma saj nikoli ne veš kaj dela konkurenca treningi so bili dobri. Treniram tudi z olimpijsko prvakinjo Caspersen, je fajn vmes dobiti nekaj dvobojev, še vedno pa je zimska sezona druga kot poletna in ravno zaradi tega rabim potrditev na smučkah.” 

Nika Razinger“Ja mislim, da sem na boljšem nivoju kot prejšnja leta, k temu so pripomogla dekleta, s katerimi precej treniramo skupaj in katere te nekako potegnejo za sabo. Cilj za naslednjo sezono pa je polfinale v sprintu svetovnega pokala.”

Alenka Čebašek: “Lani ni bilo želenega v sprintu, je bil pa  velik napredek v distanci, kjer upam, da bom to letos še nadgradila. Že lani sem zelo dobro trenirala, kar se je pokazalo že pozimi na samih tekmovanjih, posledično sem letos začela s treningom na višjem nivoju, čutim, da sem bolje pripravljena kot lani, nisem imela večjih problemov, čeprav brez njih skoraj ne gre.”

Anamarija Lampič: “V letošnji sezoni še vedno bolj ciljam na evropski pokal, čeprav sem imela letos kar nekaj zdravstvenih problemov. Ne želim prehitevat s tekmovanji na svetovnem pokalu.”

Lea Einfalt: “Pričakujem, da se bom uspešno vključila na svetovni pokal, kjer si želim tudi točk. Še vedno bo moj glavni cilj svetovno prvenstvo do 23 let, kjer je tudi moja disciplina distanca na 10 km, kjer ciljam na mesto med pet ali celo medaljo.”

Luka Prosen“Za vsakega posebej bi bil vesel, če bi se uvrstil v točke svetovnega pokala, to bi s časoma uspelo tudi ostalim, mislim, da se s trdim delom da priti v točke svetovnega pokala, pustimo se presenetiti.”

Domen Potočnik“Čim več štartov v svetovnem pokalu ter uvrstitev na svetovno prvenstvo. To so želje vsakega izmed nas.”

Boštjan Klavžar“Glede na lani sem dobil notr nekaj procentov, zato upam, da bom letos naredil preboj, vsaj na kaki lažji tekmi, manjka nam izpilit to, kar smo naredili v pripravljalni sezoni.”

Luka Gostinčar“Imam podobne cilje kot ostali tekmovalci, torej poseči po dobrih rezultatih v svetovnem pokalu.”

Miha ŠimencŠele jeseni sem se priključil ekipi na pripravah, pozitivno je zame, da treniram s starejšimi in močnejšimi.”

Vir: sloski.si

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja