Športna oprema pri nordijski hoji

Ker ta oblika rekreacije spada med časovno dalj trajajoče in se izvaja v naravi, je za optimalno in učinkovito izvedbo potrebno imeti opremo, ki je udobna in nam omogoča pravilno izvedbo tehnike

Palice za nordijsko hojo – glavni del opreme

Pri nordijski hoji pozornost usmerjamo na:

 • koordiniranost
 • ritmičnost gibov rok in nog
 • sproščenost vratu in ramen ter rok.

Pri rokah moramo biti še posebej pozorni na to, da po odrivu ročaj palice spustimo  in nam palica »obvisi« na roki. Pomembno je torej spuščanje ročajev oziroma odrivanje samo od paščkov, kar dosežemo z ustrezno nastavljeno dolžino paščkov na ročaju. Poleg tega pa nam morajo palice omogočati ustrezno čvrstost dela teh istih zgornjih okončin telesa. Vse navedeno omogočajo posebne ergonomsko oblikovane palice za nordijsko hojo.

Pri izbiri palic za nordijsko hojo je potrebno paziti na 4 ključne stvari, ki so opisane v nadaljevanju.

Ustrezno dolžino palic

Priporočeno dolžino palic dobimo, če telesno višino pomnožimo s faktorjem 0,7. Potrebno se je zavedati, da imamo ljudje različno dolžino okončin kar vpliva tudi na izbor dolžine palic. Dodaten praktičen nasvet je, da se v športnih copatih držimo vzravnano pokonci. Roke imamo sproščene in prislonjene ob bok tako, da je kot v komolčnem sklepu 90 °. Palice primemo 1-2 cm pod vrhom ročaja tako, da je roka na sredini ročaja in palice pravokotno na podlago. Višina palic narašča po 5 cm, bolje je, da so palice nekoliko daljše, kot da so prekratke.

Kakovost materialov, iz katerih so palice

Dobra palica ima visoko težišče in dobro ublaži tresljaje. Steblo palice naj bi zagotavljalo dobro oporo in preneslo težo telesa. Ločimo dve vrsti palic:

 • enodelne – fiksne, ki so primerne za nordijsko hojo in tek
 • dvodelne oziroma večdelne, ki so primerne za izdatno hojo po strminah – planinarjenje, kjer moramo prilagajati višino

Fiksne palice kakovostnih blagovnih znamk so lažje in imajo tako kot palice za tek na smučeh prilagojen t. i. karbon indeks (sestavo materiala), njihova t. i. teža zamaha je manjša – težišče palice je bližje ročaju/prijemu. Odlično absorbira vibracije. Teleskopske palice oz. zložljive palice za izvajanje nordijske hoje niso primerne.
Sestava materialov določa togost in ceno palice. Najboljši materiali (visoka vsebnost karbonskih vlaken) ne prenašajo obremenjujočih tresljajev na zapestja, komolce ali ramena. Prenesejo veliko obremenitev, kar je zelo pomembno, saj se med hojo opiramo nanje.

Oblika ročaja z zanko

Ergonomsko oblikovan ročaj. Posebna zanka nam omogoča, da palico po odrivu izpustimo in roko sprostimo. Ročaji in zanke pri palicah za nordijsko hojo in tek posnemajo obliko ročajev in zank tekmovalnih palic za tek na smučeh. Ročaji in zanke palic se zelo prilagajajo obliki dlani, zato palice ločimo na desno in levo. Ročaji so lahko tudi gladki in ravni. Narejeni so iz plutovine ali umetnih mas. Zanke so kakovostno in ergonomsko oblikovane in jih lahko poljubno nastavimo glede na velikost dlani. V takšni zanki zaobjame celotna dlan naenkrat zanko in ročaj palice. Roka mora biti v zanki udobno nameščena, da ne pride do zastajanja krvnega obtoka v prstih. Takšna zanka omogoča spuščanje palice pri zaključku odriva, ko palico zadržimo le s konicama dveh prstov. Zanke so izdelane v različnih velikostih:

 • velike (L),
 • srednje (M),
 • male (S).

Vrsta krpljice

Krpljice pri palicah za nordijsko hojo so precej majhne in imajo na kocu pravilno oblikovano konico, katere namen je stabilnost palice pri vbodu v podlago. Konica je izdelana iz zelo trpežne kovine, redkeje se uporablja guma. Slednja se uporablja predvsem v namene rehabilitacije, saj je primerna za vadbo v notranjih prostorih.

Tekaška obutev za nordijsko hojo

Obutev mora biti primerna aktivnostim, ki se izvajajo v naravi ter terenu, kjer aktivnost izvajamo. Tako lahko izbiramo med slednjimi:

 • tekaškimi čevlji,
 • treking čevlji ali
 • pohodniškimi, vendar pa moramo pri le-teh paziti, da niso previsoki, saj bi to onemogočalo pravilno tehnično izvedbo nordijske hoje.

Športna oblačila za nordijsko hojo

Oblačila morajo biti športna, lahka in primerna za aktivnost v naravi (tek, hoja). Preveč ohlapna oblačila nas lahko zavirajo pri aktivnosti, prav tako moramo biti pozorni na vremensko napoved in se temu primerno obleči. V primeru spremenljivega vremena je potrebno obleči več plasti oblačil – oblačenje po pravilu ‘čebule’, kar nam omogoča da se med vadbo, ko nam je vroče, po potrebi slečemo in po končani vadbi zopet dodatno oblečemo.
Uporabimo lahko: smučarsko perilo, trenirko, brezrokavnik, vetrovko, kapo, tanjše rokavice in sončna očala.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja