Obvestilo!

Oprema za klasično tehniko teka na smučeh

Za klasični način teka uporabljamo tekaške smuči, ki so 20 do 25 cm daljše od naše telesne višine. Za začetnike so primerne tekaške smuči, ki imajo v srednjem delu drsno oblogo narebreno z »ribjimi luskami«. Za malo boljše tekače – ljubitelje klasične tehnike in tiste z znanjem mazanja smuči priporočamo smuči, ki jih proizvajalci označujejo »classic«.

Za klasičen slog potrebujemo ustrezne palice. Pomembno je, da so razmeroma lahke, imajo primerno trdoto in trpežnost. Za tek v klasični tehniki izberemo dolžino palic tako, da jih v trgovini prislonimo vzporedno k zravnanemu telesu (obuti smo v čevlje). Prava dolžina palic naj bi segala nekaj centimetrov pod višino naših ramen. Formula pri izbiri palic je naša višina krat 0,85. Pred vadbo moramo nujno urediti zanke. Le-te morajo biti vedno pravilno nastavljene, da omogočajo dober oprijem roke.

Poleg ustreznih oblačil je tretji nepogrešljivi del seveda obutev. Pri tej tehniki uporabljamo nizke ali polvisoke čevlje (primerne za obe tehniki teka), ki objamejo tudi skočni sklep. Preden kupite oz. si sposodite čevlje, preverite še vezi. Večinoma so na trgu vezi, ki ustrezajo vsem zatičem čevljev. Razlika je le pri vezeh za pohodništvo, ki so bolj robustne in odpornejše.

Tabela s priporočenimi merami za klasično tehniko

Tako za klasično kot drsalno tehniko teka na smučeh lahko izbirate med številnimi urejenimi progami na Pokljuki, Rogli, Planici, Ratečah, Kranjski Gori in Vojskem in drugje. Navsezadnje pa si progo lahko vsak naredi tudi sam, če je le snega dovolj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja